Algemene voorwaarden deponeren, waarom zou je dit doen?

Het is als onderneming zijnde belangrijk om algemene voorwaarden op te stellen. In de algemene voorwaarden schrijf je alle rechten en plichten voor de betrokken partijen. Dit doe je om risico’s of juridische conflicten te voorkomen. De meeste bedrijven zetten de algemene voorwaarden op hun website. Hier kunnen klanten dan ook eenvoudig de algemene voorwaarden zien. 

Het nut van de algemene voorwaarden deponeren

Echter is het in sommige gevallen verstandiger om de algemene voorwaarden te deponeren bij de KvK of de rechtbank. In dat geval kan er namelijk geen onenigheid ontstaan over het moment wanneer de overeenkomst tot stand kwam. Als de algemene voorwaarden worden gedeponeerd wordt er namelijk een datum opgezet. Daarnaast kan het ook bevorderlijk zijn om de algemene voorwaarden te deponeren als de algemene voorwaarden niet gemakkelijk overhandigt kan worden aan de andere partij. Dit kan voorkomen als de afspraak telefonisch gemaakt wordt. Andere partijen kunnen via de vermelding van het KvK-nummer de algemene voorwaarden gemakkelijk opvragen. 

Hoe kan je de algemene voorwaarden deponeren? 

Dit kan op 2 manieren. Namelijk bij de Kamer van Koophandel (KvK) of bij de arrondissementsrechtbank. Echter zitten er wel kosten aan verbonden. Bij de arrondissementsrechtbank kost dit eenmalig 117 euro. Bij de KvK kost het 18 euro per jaar. Echter worden er geen kosten in rekening gebracht als de algemene voorwaarden tussentijds wordt gewijzigd. Je moet er wel opletten dat als de algemene voorwaarden gedeponeerd worden controleren de KvK en de rechtbank hem niet. 

Het deponeren van de algemene voorwaarden is niet verplicht. De meeste ondernemers en zzp’ers doen dit dan ook niet. De reden hierachter komt vooral door de kosten die erbij komen kijken. Echter kan het wel verstandig zijn om dit wel te doen, dit kan je helpen in de toekomst.