Beginnen met beleggen: 3 tips

Wil jij meer uit je geld halen? Dan is het helemaal geen gek idee om te beginnen met beleggen. Met de huidige lage rente kiezen meer en meer mensen voor beleggen om hun financiƫle doelen te behalen. Met deze 3 tips helpen we jou op weg, zodat jij een vliegende start maakt.

Bepaal je doel

Er zijn verschillende redenen om te willen beleggen. Wanneer je je nog meer inleest op thinkrich.nl begrijp je al snel waarom en hoe je van start kan gaan. Zo kan het zijn dat je wilt beleggen om een specifiek toekomstdoel te bereiken, zoals het betalen van de studie van je kinderen of als extra aanvulling op je pensioen. Ook kan je het zien als spannende hobby of als manier om passief inkomen te verdienen. Bepaal voor de start wat jouw doel is en bedenk met hoeveel geld je wilt beleggen. Ben je van plan om aan de start een groot bedrag in te leggen en dat er na een bepaalde tijd weer uit te halen? Leg je maandelijks extra in, en zo ja, hoeveel? Let er op dat je altijd een financiƫle buffer achter de hand houdt, zodat je geen beleggingen hoeft te verkopen omdat je bijvoorbeeld een nieuwe auto nodig hebt. Beleg alleen het geld dat je voor de lange termijn kunt missen.

Aandelen, obligaties of ETFs?

Wanneer je net begint met beleggen kom je er al snel achter dat er heel veel mogelijkheden zijn. Zo kun je beleggen in aandelen, waarbij je simpel gezegd voor een gedeelte eigenaar wordt van een bedrijf. Naast het kopen van aandelen in een individueel bedrijf is het ook mogelijk om in een gehele index te beleggen via een zogeheten ETF. Door meer te spreiden, loop je over het algemeen minder risico. Met beleggen loop je altijd de kans om (een deel van) je inleg te verliezen. Over het algemeen is dit risico erg klein bij het kopen van obligaties. Dit is een soort lening die je verstrekt aan een overheid of bedrijf in ruil voor rente. Over het algemeen rendeert jouw investering wel beter als je meer risico neemt.

Tip: NFT’s zijn de hype van dit moment. Lees er alles over op NFTcity.nl.

Zelf beleggen of beheerd beleggen?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Je kunt zelf actief aan de slag gaan met jouw beleggingen, waarbij je vaak wel wat leergeld betaalt. In dit geval is het belangrijk om je goed te verdiepen in wat je koopt en zelf je onderzoek te doen. Ook is het een mogelijkheid om jouw beleggingen te laten beheren door een expert.