De voor- en nadelen van financial lease

Je hebt als ondernemer een bedrijfsmiddel nodig, bijvoorbeeld een bedrijfsauto, maar je hebt niet genoeg financiële middelen om tot aanschaf over te kunnen gaan. Gelukking zijn er diverse financieringsmogelijkheden die dat toch mogelijk maken. In dit artikel worden diverse opties op een rijtje gezet, waarna in meer detail wordt ingegaan op een vorm van leasing.

Financieringsmogelijkheden

Voor een onderneming bestaan er onder meer de volgende financieringsopties:

  • Leverancierskrediet
    Een leverancier biedt soms de mogelijkheid tot afbetaling in termijnen
  • Factoring
    In het geval van factoring wordt door een bank/factoringbedrijf een deel van het bedrag van een uitstaande factuur voorgeschoten. Die factuur moet dan wel voor een ondernemer zijn.
  • Leasing
    Bij leasing gaat het om de financiering van een specifiek bedrijfsmiddel. Er zijn twee mogelijkheden. Dat is de financial lease, wat feitelijk een lening afsluiten is en die in de volgende paragraaf nader wordt besproken, en de operational lease. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij economisch en juridisch eigenaar van het bedrijfsmiddel.

Maar er zijn er meer. Welke vorm van financiering je ook kiest, altijd blijven relevant aspecten als de rente die moet worden betaald, de looptijd en wat de mogelijkheden zijn van vervroegd aflossen.

Financial lease

Deze leasevorm is een lening afsluiten, die specifiek is voor de aanschaf van een bedrijfsmiddel. Anders zou het een lening afsluiten als privé persoon zijn. Je wordt eigenaar van het bedrijfsmiddel en draagt dus het economisch risico. Die onzekerheid zou je een nadeel kunnen noemen. Het bedrag van een zo’n lease betaal je in termijnen terug. Voor de Belastingdienst is er ook een verschil. De aanschafprijs van het bedrijfsmiddel zet je op de balans en je schrijft erop af. Die afschrijvingen en andere kosten, reparaties bijvoorbeeld, verlagen de winst en dus de hoeveelheid belasting die moet worden afgedragen. Dit is natuurlijk een belangrijk voordeel. Bij de aanschaf van het bedrijfsmiddel wordt bij deze lease vorm btw over de aanschafprijs betaald en niet over de aflossingen. Ook dat is een voordeel van dit type leasing.