Het lenen van geld hoeft geen risico te zijn

Als jij nadenkt over lenen geld, dan word je misschien tegengehouden door de verhalen die je hebt gehoord over illegale kredietverstrekkers en torenhoge rentepercentages. Ook al zijn deze verhalen waar, dat betekent niet dat jij daar automatisch ook mee te maken krijgt als je geld gaat lenen. Het lenen van geld moet je financieel helpen bij een aankoop of afbetaling, zodat je dat daarna in handelbare afbetalingen af kunt lossen. En er zijn voldoende manieren waarop jij zeker kunt stellen dat je dat veilig doet.

Het lenen van geld is beter dan op afbetaling kopen

Als jij een televisie, meubelstuk, voertuig of een ander duur product aan wilt schaffen, dan krijg je vaak de optie aangeboden om deze op afbetaling te kopen. Dat is een gemakkelijke en snelle optie, maar niet altijd de voordeligste. Vergelijk de afbetalingsregeling met de leningen die je onafhankelijk bij banken en kredietverstrekkers kunt afsluiten. Je zult zien dat het lenen van geld via deze instanties voor jou vaak voordeliger is.

Ga op zoek naar de vergunning

Er zijn zoveel problemen met illegale kredietaanbieders geweest in het verleden dat er een autoriteit in het leven geroepen is om consumenten te beschermen. De Autoriteit Financiële Markten houdt toezicht op de verstrekkers van leningen en deelt vergunningen uit aan legale en betrouwbare instanties. Controleer bij het lenen van geld dus altijd eerst of de verstrekker deze vergunning heeft gekregen.

Maak een vergelijking

Er zijn een groot aantal kredietverstrekkers en banken die leningen aanbieden en deze hebben allen andere voorwaarden. Het lenen van geld is het meest voordelig als het verschil tussen het bedrag dat je afbetaalt en het bedrag dat je hebt gekregen zo klein mogelijk is. Maak daarom een vergelijking van wat de verschillende instanties op dit moment aanbieden en kijk dan naar het bedrag onder de streep. Hoe minder jij uiteindelijk terugbetaalt, hoe gunstiger de lening.

Een maandbedrag dat handelbaar is

Het lijkt soms aantrekkelijk om een groter bedrag te lenen, zodat je net wat meer financiële rust krijgt. Deze rust is dan vaak maar van korte duur. Een te hoog maandbedrag kan je jarenlang grijze haren bezorgen en dat is exact waar de lening niet voor was bedoeld. Vraag je dus niet alleen af wat je nu gemakkelijk kunt betalen per maand, maar ook wat je in de toekomst af kunt lossen. Het maandbedrag moet altijd realistisch zijn en je niet verder de financiële problemen in helpen.

Lage rentes; wees op je hoede

Bij het zoeken naar een kredietverstrekker voor het lenen van geld ben je vaak geneigd om voor het aanbod met de laagste rente te kiezen. In veel gevallen zijn lage rentes echter maar van korte duur en bedoeld om interesse te trekken. Na een bepaalde tijd gaat de rente voor je lening gewoon omhoog en betaal je uiteindelijk soms zelfs meer af. Zie je een lage rente, lees dan de voorwaarden voor het lenen van geld met die aanbieding dan altijd goed door.