Hoe kan ik een accountant voor mijn bedrijf vinden?

Met een accountant in huis hoef jij je minder tot geen zorgen te maken over de jaarrekening van je bedrijf. Jouw accountant controleert de jaarrekening en adviseert over zaken die te maken hebben met financiën en administratie. Wil jij je volledig focussen op hetgeen waar je echt goed in bent, namelijk ondernemen? Dan is een accountant een waardevolle aanvulling voor jouw organisatie. Een accountant adviseert over financiële vraagstukken en herkent kansen voor jouw bedrijf op fiscaal gebied. Maar hoe vind je een goede accountant die bij jouw bedrijf past? In dit artikel lees je meer over de eigenschappen van een accountant en waar een accountant aan moet voldoen om bij jouw bedrijf te passen.

Waar moet een accountant aan voldoen?

Accountant is een beschermd beroep. Dat wil zeggen dat niet iedereen zich zomaar accountant mag noemen. De reden voor deze bescherming is dat een accountant een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Je geeft je accountant toegang tot gevoelige informatie en vertrouwt erop dat deze hier professioneel en betrouwbaar mee omgaat. Een accountant doet meer dan alleen het opstellen en/of controleren van je jaarrekening, als je wilt kun je alle financiële vraagstukken met je accountant bespreken. Het is een aanspreekpunt voor jouw onderneming en dat zet de accountant op een positie waar misbruik maken van jouw bedrijf mogelijk is. Daarom volgt een accountant een strenge opleiding waarin professionaliteit, integriteit, objectiviteit, vakbekwaamheid en vertrouwelijkheid centraal staan.

Belangrijke kenmerken

Een registeraccountant (RA) is een accountant die staat ingeschreven in het accountantsregister van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). Deze heeft als wettelijke bevoegdheid dat hij een controleverklaring over de getrouwheid van je jaarrekening mag afgeven. Een ander belangrijk kenmerk van een goede accountant zijn de communicatieve vaardigheden. Een goede relatie met je accountant is belangrijker dan je misschien denkt. Een accountant die de complexe financiële vraagstukken naar een begrijpelijke taal kan vertalen maakt de samenwerking vele malen prettiger.

Vind de accountant die bij jouw bedrijf past

Ondanks deze uitgebreide opleiding is niet iedere accountant hetzelfde. Sterker nog, iedere accountant is uniek en kan om verschillende redenen wel of juist niet geschikt zijn voor jouw bedrijf. Zoek je een goede accountant in Nieuwegein of omgeving? Bedenk dan wat je van een accountant voor jouw bedrijf verwacht en welk takenpakket je jouw accountant wilt geven. Zo begin je goed voorbereid aan je zoektocht.