Nieuwe trend voor beleggen: ESG ETF’s

Een nieuwe trend bij beleggen is die van duurzaamheid. En meer specifiek is de trend beleggen in ESG ETF’s. ESG staat voor Environmental, Social en Governance. ESG is een term voor het meten van duurzaamheid. ESG wordt ook gebruikt bij het meten van aandelen en hoe duurzaam zij zijn. 

Hieronder geven we meer tekst en uitleg over de nieuwe trend voor beleggen

Waarom ESG ETF’s een nieuwe trend onder beleggers is

ESG ETF beleggen is een nieuwe trend onder beleggers omdat het twee werelden combineert. Allereest kan men geld verdienen door het realiseren van rendement. Ten tweede kan men duurzaamheid stimuleren dankzij ESG ETF’s. 

ETF staat voor Exchange-Traded Funds. Dit is een beursgenoteerd beleggingsfonds die op passieve wijze aandelen volgt. In dit geval volgt het fonds enkel duurzame aandelen die onder de ESG noemer vallen. Oftewel: bedrijven die hoog scoren op duurzaamheidscriteria. 

Voordelen aan de ETF is dat het passief beheer is waardoor de jaarlijkse kosten laag zijn. Ook is het zo dat zij de marktbeweging volgt. Tot slot bieden ESG ETF’s vanzelfsprekend diversificatie omwille de risicospreiding over meerdere bedrijven en continenten. 

ESG ETF’s zijn een trend omdat beleggers hierdoor geld verdienen aan het investeren in duurzame bedrijven en/of projecten. Dit combineert het beste van twee werelden!

ESG ETF’s kennen echter ook nadelen. Zo bevatten ze nog steeds risico. Zelfs hoger dan wereldwijde fondsen die grote diversificatie kennen. Een ander punt is dat ESG ETF’s een specifiek thema zijn. En een thema kan ook uit de gratie vallen. Tot slot is het zo dat gevorderde beleggers rendement laten liggen. Met een ESG ETF richt je op het marktgemiddelde. Een gevorderde belegger kan echter hoger dan gemiddeld rendement halen indien zij investeert in de beste ESG aandelen. 

Wil je meer weten over duurzaam beleggen op een succesvolle manier? Bekijk de cursussen voor beleggen van Happy Investors. Daarin leer je zowel succesvol beleggen in ETF’s als aandelen. En je vindt er een complete cursus voor duurzaam beleggen. 

Andere trends bij ESG beleggen

Naast ESG ETF’s zijn er nog andere trends onder duurzaam beleggen. Zo heb je allereest aandelen. Je kunt aandelen kopen van duurzame bedrijven. Dit wil je doen opdat je meer controle hebt over waar je geld naartoe gaat. Anderzijds kunnen duurzame aandelen leiden tot hoger dan gemiddeld rendement, al hoeft dit niet zo te zijn. 

Naast duurzame aandelen kan je ook ESG beleggen middels beleggingsfondsen. ESG ETF’s zijn ook beleggingsfondsen, maar dan beursgenoteerd. Daarnaast kan je ook geld investeren in niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen. Dit laatste is kenmerkend door haar actief beheer vanuit management. Meestal vanuit een bank of een professionele investeringsmaatschappij. Echter is het zo dat het gemiddeld rendement niet hoger is dan bij ESG ETF’s. Opvallend, omdat de jaarlijkse kosten wel aanzienlijk hoger zijn. Soms zelfs 2% duurder dan bij ESG ETF’s!

Tot slot bestaan er alternatieven en mogelijkheden. Denk aan ESG crowdfunding van ondernemers met duurzame projecten. 

Het is afhankelijk van jouw kennisniveau wat de beste mogelijkheden zijn. Let ook goed op de risico’s. Bepaalde investeringen bieden hoger risico tot geld verlies.

Meer weten? Lees hier alles over duurzaam beleggen voor beginners