Voordelen van het gebruik maken van de diensten van accountants

Veel ondernemers zien het gebruik maken van de diensten van accountants als kostenpost en overwegen om juist op deze kosten te besparen. In de praktijk blijkt regelmatig dat dit een verkeerde bezuiniging is. Er zijn immers veel voordelen van het gebruik maken van de diensten van accountants te benoemen. Accountants kunnen ondernemers immers op diverse manier ontzorgen en op deze manier indirect bijdragen aan een betere resultaten onderaan de streep. 

Bijhouden van de bedrijfsadministratie krijgt vaak niet voldoende aandacht

Bijhouden van de bedrijfsadministratie krijgt in de praktijk vaak niet voldoende aandacht. Dit is vooral bij de kleinere bedrijven het geval. In de praktijk gebeurt het regelmatig dat de boekhouding even “snel tussendoor” wordt uitgevoerd met een grotere kans op fouten die letterlijk kostbare gevolgen kunnen hebben. Deze gevolgen zijn rechtstreeks merkbaar in het uiteindelijke bedrijfsresultaat. 

Het ontstaan van boekhoudproblemen bij ondernemers

Als we een blik werpen naar de oorzaken van de problemen die ondernemers met hun bedrijfsboekhouding hebben, zou je denken dat hierin meerdere factoren een rol spelen. Veel ondernemers geven aan een gebrek aan tijd of kennis te hebben en ervaren het als groot struikelblok om hierbij ook nog de sterk veranderende fiscale regels bij te houden. Hoewel dit uiteraard zeer begrijpelijke argumenten zijn, ligt het ontstaan van boekhoudproblemen bij ondernemers vaak bij de basis. 

Iedere ondernemer is zich er immers van bewust dat het zorgen van een goede financiële huishouding de basis vormt van het runnen van een bedrijf. Veel ondernemers onderschatten echter wat hierbij komt kijken of besluiten uit kostenoverwegingen om de bedrijfsadministratie zelf bij te houden. De praktijk leert echter dat dit vaak niet de beste keuze is. Door het gebruik te maken van de diensten van een accountant kan veel zorg uit handen worden gegeven.

Waarom een accountant van grote toegevoegde waarde kan zijn voor een ondernemer

Een accountant kan op diverse manieren van grote toegevoegde waarde zijn voor een ondernemer. Deze specialist kan onder andere de dagelijkse financiële administratie bijhouden en zorgen dat de ondernemer zelf hier op ieder gewenst moment het overzicht in heeft. Daarnaast kan een accountant onder andere zorgen voor een correcte uitvoer van belastingaangiftes, salarisadministratie en het maken van jaaropgaves. 

Als je de keuze maakt voor een accountant die regionaal actief is en fungeert als jouw vaste relatiemanager, kan deze persoon je ook adviseren over zaken als kostenbesparingen, efficiencymaatregelen en andere kansen voor jouw bedrijf. Je financieel adviseur kent jouw bedrijf immers als geen ander en kan je op een persoonlijke manier adviseren. Op deze manier wordt je accountant een partner van grote toegevoegde waarde in plaats van een kostenpost. Dit soort accountants zijn in iedere regio wel te vinden. Als jij bijvoorbeeld op zoek bent naar een administratiekantoor in Nieuwegein en je vergelijkt je opties op basis van je wensenlijstje, zul je zeker een geschikte financiële partner treffen die jou volledig kan ontzorgen.