Wat is doorlopend krediet?

Kom je geld tekort en moet je toch dringend een aankoop doen? Dan rest vaak niets anders dan het aangaan van een lening. Dit kan in ons land op heel erg veel verschillende manieren. Van alle opties is een doorlopend krediet de meest gangbare vorm, samen met een persoonlijke lening. Het aangaan van een doorlopend krediet heeft zowel voor- als nadelen.

Wat houdt doorlopend krediet precies in?

Een doorlopend krediet betekent dat je een beroep kunt doen op een met de bank overeengekomen som geld. Je kunt tot aan de limiet geld opnemen. Over het opgenomen bedrag betaal je rente, dus niet meteen over het gehele krediet. Kenmerkend aan een doorlopend krediet is eveneens dat je al afgelost geld weer op kunt nemen. Daardoor is er van een einddatum geen sprake bij deze manier van leren. Een dergelijk krediet kan dus heel erg lang lopen, waarmee ook meteen het grootste verschil met een persoonlijke lening genoemd is.

Je kunt te maken krijgen met rentestijgingen en ook rentedalingen

Of een dergelijk krediet de voor jou beste lening is, hangt af van wat je leendoel precies is. De lening is ideaal als je voor een langere periode geld achter de hand wilt hebben. Je bepaalt steeds zelf wanneer je geld opneemt en hoeveel je van het afgesproken bedrag opneemt. Gedurende de looptijd van het doorlopend krediet kun je te maken krijgen met variabele rentes. Ze kunnen dus gaan stijgen maar even goed dalen. Voor mensen die van regelmaat en duidelijkheid houden, is dit wellicht niet meteen de beste lening. Heb je dus geld nodig voor een eenmalige grote aankoop en weet je graag steeds waar je aan toe bent, dan is de persoonlijke lening een betere optie.

De rente van de lening is afhankelijk van de hoogte van de te lenen som

De hoogte van het bedrag dat je leent is mede bepalend voor de rente die bij een doorlopend krediet gehanteerd wordt. Hoe hoger het leenbedrag is, hoe lager het rentepercentage zal zijn. Ook je persoonlijke situatie kan een rol spelen bij het bepalen van het rentepercentage. Het is bij het aangaan van een lening als bijvoorbeeld het doorlopend krediet belangrijk te weten dat elke lening van 250 euro of meer gemeld wordt bij het BKR in Tiel. Mits jij gewoon de betaalafspraken nakomt is dat overigens geen enkel probleem.

Roodstand op je betaalrekening en de creditcard

Behalve deze manier van lenen en de persoonlijke lening kun je uiteraard ook een lening aangaan met een vriend of een familielid. Roodstand aanvragen op je betaalrekening is in feite ook een verkapte manier van geld lenen, zoals ook de creditcard op die manier gebruikt wordt. Mensen doen dan een aankoop met de creditcard en betalen de openstaande post gespreid terug. Mocht je nou geld kunnen lenen van familie of vrienden, zet dan wel de gemaakte afspraken helder op papier. Dit voorkomt dat er later ruzies kunnen ontstaan over de gemaakte afspraken. Want helaas is dat wel vaak aan de orde van de dag als geleend wordt van familie of vrienden. Breng ook eens een bezoekje aan Nederlandskredietcollectief.nl, waarop je niet alleen leningen kan vergelijken, maar ook gelijk afsluiten!