Wat is een startup?

Er zijn bedrijven die gestart worden vanuit een vernieuwend idee. Doorgaans biedt een startup een oplossing aan voor een bepaald probleem. Het is een bedrijf dat gericht is op snelle groei. De  personen achter het nieuwe bedrijf zijn doorgaans jong. Ze maken gebruik van de nieuwste technologie. Voorbeelden van geslaagde Nederlandse startups zijn Swapfiets en Ticketswap.

Van nieuw idee naar startup

Een startup begint dus met een nieuw idee. Het hebben van een goed idee is niet voldoende. Je moet er alles voor over hebben om jouw nieuwe idee te laten slagen. Aangeraden wordt om een prototype van het nieuwe idee te maken. Vervolgens moet je het nieuwe idee delen met familie, vrienden en mensen die geloven in jouw idee. Vervolgens ontwikkel je jouw nieuwe idee en product. Dan vind je iemand die samen met jou een nieuw bedrijf wil starten. Jullie zorgen voor financiering en voor groei van de startup.

Het financieren van een startup

Heb je een nieuw idee? Om het idee te kunnen realiseren heb je vaak extern geld nodig. Startups hebben doorgaans geen of een bescheiden onderpand en een onzekere toekomst. Toch zijn er allerlei financieringsmogelijkheden.

  • Degene die een goed idee heeft steekt eigen geld in zijn startup.
  • Familie, vrienden en mensen die in hem geloven steken geld in de onderneming.
  • Bij crowdfunding etaleer je jouw nieuwe idee aan een groot publiek. Er zijn wellicht  veel mensen die bereid zijn om jouw idee te financieren.
  • Wellicht is een durfkapitalist bereid om te investeren in jouw startup. Een durfkapitalist steekt geld in een bedrijf met een onzekere toekomst. Hij loopt dus een bovengemiddeld risico. Wellicht wordt het niets. De startup kan echter ook een succes worden. Dan kan een durfkapitalist er veel aan verdienen.
  • Banken vinden het financieren van een startup vaak een te hoog risico. Toch zijn er voorbeelden va startups die wel door banken zijn gefinancierd. Banken kunnen het risico dat ze lopen bij het financieren van een startup verlagen door gebruik te maken van een Staatsgarantie of Bedrijfsborgstellingskrediet.
  • Een succesvolle startup kan naar de beurs gaan. Dan investeren de aandeelhouders in de startup.

Enkele interessante Nederlandse startups

In Nederland zijn er diverse jonge, interessante bedrijven met potentie. Enkele voorbeelden van Nederlandse startups.

  • De startup Wizenoze biedt een oplossing voor het probleem dat het voor scholieren vrijwel onmogelijk is geworden om relevante informatie te vinden op het internet. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie wordt het online leesniveau van teksten geanalyseerd. Zo kan door deze startup leesbare informatie worden aangeboden. Het is informatie die betrouwbaar is en die geschikt is voor het onderwijs. Dat is in een digitale wereld met steeds meer door scholieren moeilijk te beoordelen fake news niet onbelangrijk.
  • De startup Sustainer Gome heeft als doel om veel betere huizen te bouwen. De door dit innovatieve bedrijf te bouwen woningen zijn tien keer duurzaamder dan normale woningen. De door dit bedrijf gebouwde woningen zijn voornamelijk gemaakt van hout. Het zijn uit modules van 3,5 X 2,5 meter opgebouwde huizen. Deze modules kunnen als LEGO-blokken aan elkaar worden vastgemaakt.
  • Het bedrijf Startupmonday biedt een handige oplossing voor het vinden van geschikt personeel.  Sollicitanten kunnen  zich met een door dit bedrijf ontwikkelde app presenteren in een filmpje van maximaal 15 seconden. Werkgevers kunnen zo snel zien wie er geschikt is voor een bepaalde baan.